Tijdens de coronacrisis zijn veel woningbezitters aan de slag gegaan met verbouwen. Verduurzaming van woningen staat daarbij hoog op de lijst.
Er zijn meerdere financiële regelingen en subsidies beschikbaar om verduurzaming van woningen aantrekkelijker te maken.
Business Insider bespreekt de belangrijkste wijzigingen bij subsidies om je huis energiezuiniger te maken.
Tijdens de coronacrisis zijn veel woningbezitters aan de slag gegaan met klussen in huis. Ook verduurzaming van woningen staat hoog op de lijst van verbouwingen. Niet alleen helpen woningbezitters daarmee het milieu, maar ook is energiebesparing veelal goed voor hun eigen portemonnee. Bovendien verhoogt verduurzaming de waarde van het huis.
In 2020 steeg het aantal hypotheekaanvragen voor verbouwingen en verduurzaming met 50 procent. Meer dan 63.000 woningbezitters vroegen hiervoor een tweede hypotheek aan, blijkt uit gegevens van HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware.
Ook aanvragen voor de zogeheten Energiebespaarlening, een tegemoetkoming vanuit de overheid om verduurzamen betaalbaarder te maken, namen toe.
Er zijn meerdere financiële regelingen en subsidies beschikbaar om verduurzaming van woningen aantrekkelijker te maken.
Online consumentenadviseur PriceWise publiceerde deze week een overzicht van de laatste wijzigingen van subsidies om je huis energiezuiniger te maken.
We bespreken ze hieronder in beknopte vorm:
Investeringssubsidie duurzame energie
De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is een overheidssubsidie om woningen minder afhankelijk te maken van aardgas voor verwarming. De regeling liep tot en met 31 december 2020, maar is verlengd tot 2030. In 2021 is er 124 miljoen euro beschikbaar voor aanvragen door particulieren.
De subsidie die je kunt ontvangen verschilt per apparaat dat duurzame warmte oplevert. Voor warmtepompen en zonneboilers kun je een subsidie krijgen van 500 tot 2.500 euro. Subsidies voor biomassaketels en pelletkachels zijn sinds 31 december 2019 echter beëindigd.
Vanaf 2021 wordt ook isolatie meegenomen bij de ISDE-regeling.
Subsidie energiebesparing eigen huis
De subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is een subsidieregeling voor zaken als dakisolatie en spouwmuurisolatie die bijdragen aan een lagere energierekening. Om in aanmerking te komen moet je minimaal twee soorten isolatiemaatregelen nemen.
De SEEH voor woningeigenaren valt sinds 4 januari 2021 binnen de ISDE. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) geldt in principe dat maximaal 20 procent van de isolatiekosten als subsidie vergoed kan worden. Wel moet de hele VvE meedoen.
Subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen
Met de subsidieregeling aardgasvrije huurwoningen (SAH) wil de overheid van 2020 tot 2023 een stimulans bieden om 100.000 woningen aan te sluiten op het warmtenet. Zo worden meer woningen aardgasvrij gemaakt. Met de subsidie wordt bijvoorbeeld de radiator vervangen of worden leidingen verlegd.
In totaal is er voor de aanvragen tussen begin 2020 en eind 2023 ruim 194 miljoen euro vrijgemaakt. Op 1 januari van dit jaar was er nog iets meer dan 126 miljoen euro beschikbaar.
Lening voor energie besparen bij Nationaal Warmtefonds
Je kunt leningen afsluiten met een looptijd tot 30 jaar voor investeringen om je huis energiezuinig te maken via het Nationaal Warmtefonds.
Het minimale leenbedrag is 2.500 euro en je kunt maximaal 65.000 euro lenen.
Een lening mag voor maximaal 75 procent ingezet worden voor de aanschaf van zonnepanelen. De overige 25 procent moet dan aan andere besparingsmaatregelen voor het energieverbruik worden besteed.
Leningen en subsidies via gemeenten en provincies
Veel gemeenten en provincies hebben eigen potjes voor duurzaamheidsleningen. Hiervoor moet je dus kijken of er bij jou in de buurt interessante mogelijkheden zijn.
Via de energiesubsidiewijzer kun je checken of jouw gemeente subsidies of leningen aanbiedt voor verduurzaming van je huis.
Zonnepanelen: saldering en btw
Bij de aanschaf van zonnepanelen kun je op diverse manieren profiteren van subsidies. Zo kun je de btw-kosten van zonnepanelen terugvragen en dat scheelt 21 procent op de aanschafkosten van de panelen.
Zoals hierboven aangegeven kun je via je energieleverancier tot 2023 gebruik maken van de volledige salderingsregeling. Dit houdt in dat je stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt kunt wegstrepen tegen stroom die je van je energieleverancier afneemt, tegen reguliere stroomtarief van je leverancier.
De salderingsregeling wordt vanaf 2023 geleidelijk afgebouwd en verdwijnt vanaf 2031 helemaal. Lees hier wat de gevolgen zijn.
Korting op de hypotheekrente
Sommige banken bieden extra mogelijkheden voor de hypotheek, als je kiest voor duurzame investeringen.
Zo kun je bij sommige banken een korting krijgen op de hypotheekrente als je door investeringen de energiezuinigheid je woning hebt verbeterd. Lees hier meer over duurzaamheidskortingen.
Ook bieden geldverstrekkers soms de mogelijkheid om een hogere maximale hypotheek te nemen, als je extra investeringen doet in bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie.
Laag btw-tarief voor arbeidskosten isolatie
De overheid biedt een btw-voordeel voor huiseigenaren die kosten maken voor woningisolatie voor daken, vloeren en muren. Het gaat hierbij om het btw-tarief voor de arbeidskosten. Dat ligt op 9 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent.